arrow_drop_up arrow_drop_down
16 november 2015 

De betekenis van de kleur geel in jouw logo en huisstijl?

Welke symbolische en psychologische betekenis hangt er aan de kleur geel? En past dit bij jouw logo en huisstijl?

De kleur geel activeert de hersenen. Geel staat voor optimisme en energie, Je wordt actief van de kleur geel. Termen als logica, leren, studie, intellect, wijsheid, groeien horen bij deze kleur. Geel stimuleert mentale activiteit.

De warme kleur geel staat voor vrolijkheid, levenslust, vrijheid van handelen en zijn en reizen. Geel is naar buiten gericht, is creativiteit, fantasie en gemotiveerd zijn. Niet diepgaand, maar luchtigheid en lichtheid. Geel is ruimdenkend en scherpzinnig.

Geel logo NeckermannDe kleur geel is de kleur van de zon. Een gele huisstijl of een geel logo past dus goed bij reisbureau’s en vakantieoorden.

Maar geel past ook goed bij onderwijs en informatie,  of coaching. Hij inspireert anderen tot groei en doorbreekt oude patronen. Het is een warme kleur en zijn tegenhanger is paars. Let echter op de tint of verzadiging die je gebruikt.

 

geel logo zwitsal

Primaire kleur
Geel is naast rood en blauw een van de primaire kleuren.  De primaire kleuren worden vaak met kinderen geassocieerd. Let maar eens op de logo’s van kleuterscholen, -opvang en speelgoedmerken. Zie de logokleuren van Intertoys, of het figuurtje Mario Bros.
Zo worden primaire kleuren vaak gebruikt als de uitstraling van het merk ‘goedkoop‘ moet zijn. Denk hierbij aan de logo kleuren van Lidl en Zeeman.

 

geel logo ferrariChique
Afhankelijk van de tint kan geel ook heel chique ogen en wordt het gebruikt om luxe en kwaliteit uit te stralen. Vroeger werd goudgele verf als alternatief voor bladgoud gebruikt. Goudgeel staat voor succes, voorspoed, luxe, exclusiviteit. Deze kleur kom je vaak tegen in de sieradenbranche die vaak letterlijk in goud handelt of bij andere producten die een gevoel van luxe, oproepen; Hotels, Ferrari – Carte d’or – de verpakking van Sheba kattenvoer!

 

logo zwart-geel VitesseFel Geel schrikt af
Fel geel wordt gebruikt in situaties waar opletten en veiligheid geboden is. Het wordt ook geassocieerd met haat, jaloezie, verraad. Gebruik dus geen fel gele logo of huisstijl daar waar je vertrouwen en vriendelijkheid wilt uitstralen.

Oppassen voor voetbalclubs met zwart-gele huisstijlkleuren! Denk aan wespen! Insecten die zich ‘vermommen’ als wespen doen dit natuurlijk ook niet voor niets :-).

 

 

Blauw   Groen   Oranje   Geel   Rood   Wit   Bruin  Zwart

(Blog van 16 juli 2012)

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Koekje erbij?