arrow_drop_up arrow_drop_down
27 november 2015 

Een bruin logo

Laatst begon ik aan de restyling van een bestaand logo van een klant. Ze gebruikt de kleuren groen, blauw en bruin. Al schetsend realiseerde ik me dat ik niet zo vaak bruin voor logo’s gebruik. Voordat ik met B&B’s werkte, maakte ik er een voor een coachduo, een hoedenzaak en voor een interieurstyliste. Hoe geschikt is de kleur bruin voor huisstijlen voor B&B’s? Tijd om bruin eens aan een onderzoekje te onderwerpen.

 

Wat heb jij met bruin?

Denk jij aan gezelligheid en poppetjes knutselen van glimmende kastanjes? Misschien voel jij je bij bruin lekker thuis met een kop dampende chocolademelk tussen je handen ingeklemd en met opgetrokken benen op de bank. Krijg jij er een warm gevoel bij of vind je het een saaie kleur die je doet denken aan mahoniehouten meubels en slecht geklede leraren met stinkende sigaren?

 

Psychologische betekenis van bruin

Bruin is hulpvaardigverzorgend en eerlijk. Misschien ook een beetje saai en traditioneel, maar absoluut degelijk, betrouwbaar en veilig. De kleur helpt je los te laten en te verwerken, net zoals in de herfst met de blaadjes aan de bomen of planten die boven die grond afsterven en zich ondergronds terugtrekken. Wij trekken ons terug in huis en komen daarmee weer wat meer bij onszelf. Het is een kleur om bij tot rust te komen maar ook om je achter te verschuilen (schutkleur). Bruin is stevig met je voeten op de grond staan en geaard zijn. Geen poespas, maar de naakte waarheid.

Ik vind bruin stoer, sterk en lekker natuurlijk. Ik associeer het met stevige boswandelingen, warme kleding en natuurlijke materialen zoals leer en hout. Naast mijn blauwe huisstijlkleur gebruik ik bruin voor de warmte, het natuurlijke. Daarom werk ik met een beetje bruinig grof papier voor een authentieke uitstraling.

 

Bruin als uni kleur of gecombineerd?

De warme natuurkleur bruin ontstaat uit een kleurmenging van zwart met rood, oranje of geel. Daardoor is er een heel scala aan bruintinten met elk zijn eigen uitstraling en gevoelswaarde. Je hebt roodbruin zoals de kastanje, groenbruin richting olijfkleur, geelbruin richting oker en het op dit moment populaire grijsbruin dat we ook taupe noemen.

Vind je eenkleurig logo in bruin te saai, Bruin is, net als wit, grijs en zwart, een neutrale kleur en is hierdoor heel goed te combineren met een andere kleur. Je logo en huisstijl krijgt hierdoor een totaal andere uitstraling wanneer je een andere kleur toevoegt.

  • Gecombineerd met een andere natuurkleur zoals een groentint komt bruin ook heel goed uit de verf.
  • Bruin met zwart of wit geeft een chique combinatie.
  • Een lichtere kleur bruin gecombineerd met een lichtere pastelkleur.Neem bijvoorbeeld bruin met zachtroze of met blauw!
  • Naast de donkere uitvoering kan heel goed een fellere kleur, zoals fluorisserend groen.

 

Past een bruin logo bij jouw bed & breakfast?

  • B&B’s (en andere bedrijven) voor outdoor- of trackingactiviteiten versterken hun uitstraling met bruin.

 

Buiten stoere gastenverblijven is de kleur bruin ook geschikt voor

  • coaches en therapeuten die je helpen om de weg terug naar jezelf te vinden,
  • interieurzaken, die een warme huiselijke stijl aanbieden
  • en koffie-, chocolade en biermerken
  • bedrijven die met dieren werken

 

Ik knoop mijn jas nog een beetje hoger dicht en stap de deur uit voor een stevige wandeling op de bruin geworden Veluwse heide. Mijn bruine bergschoenen laten voetstappen achter in de modder. Lekker even uitwaaien om straks weer opgeladen thuis te komen.

 

 

 

web-illustratie-bruin-koffie-150x150web-illustratie-bruin-bos-150x150web-illustratie-bruin-mirjam-150x150

 

 

 

 

 

 

Blauw   Groen   Oranje   Geel   Rood   Wit   Bruin  Zwart

(blog van 27 nov. 2013)

Over de schrijver
Pascale Fuchs
Door

Pascale Fuchs

op 29 November 2013

Leuke nieuwsbrief! Wij hebben ook een bruin logo, soms gebruik ik het met een dierenvachtje. De 'staart' boven de naam symboliseert een vos, dat betekent 'Fuchs' in het Duits. www.vitaux.nl Eén van onze projecten is een lespakket over huisdieren, het DierenDiploma. Dat logo is ook bruin. www.dierendiploma.nl Voor ons past de kleur bruin bij 'dieren' en 'natuurlijk'

Linda
Door

Linda

op 29 November 2013

Bedankt voor je reactie en compliment Pascale! Leuk logo trouwens :-), goed gevonden met die staart. Het stond er niet bij, maar ik zet ze erbij op het lijstje; bruin voor 'natuurlijk' en 'dieren'. Heel toepasselijk!

Reactie plaatsen

Koekje erbij?