Een foto als basis voor je kleurenpalet
26 oktober 2015 

Een foto als basis voor je kleurenpalet

Tijdens mijn vakanties doe ik altijd inspiratie op voor blogonderwerpen. Ik schrijf over logo en lettertypes op uithangborden en menukaarten van hotels en restaurants en ontdek ik de prachtigste kleurpaletten in landschappen, architectuur en straat tafereeltjes.

In een zomervakantie genoot ik van het uitzicht over de Adriatische Zee. De rustige kleuren van het zand, de lucht en de rotsblokken in de zee waren een welkome afwisseling na een lange tijd van hard werken en in een computerscherm staren. Dát beeld wilde ik vasthouden en meenemen naar Nederland om er nog lang van na te genieten. Ik maakte er een foto van en schilderde het na. Vaak als ik de combinatie van die rustige kleuren zie, denk ik terug aan die rustige plek aan het water en hoor ik in gedachten de zeemeeuwen boven het geluid van de golven uitkomen.

Hoe vind je een passende kleurencombinatie voor jouw huisstijl?

Een mogelijkheid is om gebruik te maken van elementen uit de omgeving van jouw B&B. Er zijn vast tal van bijzondere kleurencombinaties te vinden die ook goed passen bij jouw concept. Kijk eens goed om je heen!

  • typische ‘water’kleuren met zeilboten in de haven
  • de kleuren van het stadsschild boven de stadspoort
  • pasteltinten van Italiaans schepijs
  • de bloemen in de Alpen weide
  • of het verstilde grijs van een groep zeemeeuwen op de rotsen
  • de kleur van de stenen waarmee het historische stadje is opgebouwd
  • de streekgebonden kleuren van geschilderde huisjes
  • traditionele doeken, stoffen, klederdracht met bepaalde kleurencombinaties

Past de uitstraling van deze kleur ook bij jou, je concept, en de sfeer die jij met jouw B&B wilt uitstralen? Dan kan deze kleurencombinatie een prima uitgangspunt zijn voor jouw huisstijl, logo en website. De uitstraling van deze kleuren roept meteen het juiste gevoel bij jouw (potentiële) gasten op.

 

Hoe vertaal je deze kleuren naar de juiste kleurnummers?

Simpel! Maak foto’s van de objecten die de kleurencombinatie hebben waar je mee wil gaan werken. Werk je met Illustrator of met Photoshop dan ben je hoogstwaarschijnlijk ook bekend met de tool ‘colorpicker’ of ‘pipet’. Hiermee kan je zelf de kleuren uit een foto of illustratie selecteren. Beschik je niet over dit soort programma’s dan zijn er nog een aantal andere handige en gratis alternatieven.

color palette

 

 

 

kuler

  • Kuler Hier vind je allerlei vooraf samengestelde kleurencombinaties, maar kan je ook je eigen combinaties maken.

 

 

 

 

design seeds

  • Design Seeds Eigen kleurenpalet samenstellen met behulp van kleurenschuiven. Om het je nog gemakkelijker te maken heeft Design Seeds al allemaal mooie foto’s geselecteerd en er een bijpassend palet bij gemaakt. Je kunt hier ook op thema’s zoeken.

 

Houd het rustig en beperk je keuze

Gebruik niet alle kleuren die je kan selecteren want dan wordt het een chaos. Kies een hoofdkleur voor je huisstijl en zoek er 3 tot maximaal 4 kleuren bij voor hyperlinks, gekleurde tekstvakken, pijlen en andere figuren. Wil je meer variatie aanbrengen, werk dan met tinten van je gekozen kleuren.

Voor je website kies je er een contrasterende kleur bij voor conversieknoppen, het liefst zelfs een tegenovergestelde kleur (in een volgend blog vertel ik je hier meer over). Deze valt beter op waardoor er eerder op geklikt zal worden. Een fantastische tool om #webkleuren op te zoeken en hierbij ook alle tinten in één oogopslag bij elkaar te hebben is ColorHexa.

 

Met welk programma stel jij jouw kleurenpalet samen?

Heb jij nog leuke tips? Deel ze hieronder in reactieveld en ik stuur je een kleurenkaart op met de algemene betekenis van kleuren.

 

Heb je toch nog hulp nodig bij het zoeken naar kleuren voor jouw huisstijl en website? Neem vrijblijvend contact met me op!

(blog van 26 juli 2013)

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down