Het belang van een goede profielfoto
26 augustus 2013 

Het belang van een goede profielfoto

goede profielfoto

Er hoeft maar een camera in de buurt te zijn of de vreselijke gewoonte een schaapachtig zenuwtrekje om mijn mond te produceren, komt als bij toverslag tevoorschijn. Je zult daarom begrijpen dat ik het zo lang mogelijk uitstelde om een professionele profielfoto van mijzelf te laten maken. Toch, telkens als ik naar die foto keek was er iets dat me stoorde. Ik had al een aantal zaken ‘ge(foto)shopt’, maar dat maakte het er uiteindelijk zelfs alleen maar slechter op, het was gewoon geen geschikte en representatieve foto!

Maar net als het uitstellen van een afspraak met de tandarts, omdat je bang bent voor de man in de witte jas, kan je ook het maken van een juiste foto maar beter niet te lang voor je uitschuiven.

 

Heb je enig idee wat het plaatsen van een ‘foute’ foto op social media voor je bedrijf kan betekenen?

 • Een slechte kwaliteit foto wordt slecht beoordeeld door de kijker en bovendien niet serieus genomen! Je wilt kennelijk ook niet investeren in jezelf of jouw bedrijf.
 • Plaats geen logo i.p.v. een profielfoto! Jouw (potentiele) klanten willen zaken doen en contact leggen met een persoon en zien wie die persoon is.
 • Knip geen hoofd uit een bestaande foto. Bijvoorbeeld waarbij jouw rechterwang de linkerwang van je vriendin raakt tijdens jullie vriendinnen weekend in Maastricht. Dit komt onprofessioneel over.
 • Gebruik ook niet je vakantiefoto, gezellig met een wijntje op het terras aan de Spaanse kust. Dit maakt geen serieuze indruk op de persoon die zaken met je zou willen doen.
 • Of wat dacht je van een ‘selfie’, op het strand met je smartfone boven je, in je hand. NIET DOEN!
 • of zoals ik… Fotoshop je kapsel niet in een poging om een meer gelijkende beeltenis van de werkelijkheid te maken! Pfffff…..
 • Een foto van bovenaf of van iets van onderen geeft het beeld dat de kijker ook krijgt. Laat je je in je neus kijken of heb je een autoritaire houding?
 • Lijkt de foto niet op jou? Dan zullen je klanten je niet herkennen tijdens live contact, bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan je praktijk.
 • Een foto waarop je je visitekaartje laat zien. Ehum… deed ik ook, met de slogan ‘jouw logo is mijn visitekaartje’!!! Fout! Een hand tussen jou en de kijker schept afstand.
 • En als uitsmijter de babyfoto! Van jezelf of van je kind! Die hoef ik vast niet uit te leggen!

 

Waar moet een goede profielfoto aan voldoen?

 1. Je hoofd met een klein stukje van je bovenlichaam geeft het beste resultaat en herkenning. Je hele lichaam geeft geen duidelijk beeld.
 2. Let op kleuren in kleding en achtergrond! Wit geeft een fris en rustig beeld, maar je kunt, mits goed gekozen ook voor een opvallende kleur kiezen. Laat je desnoods door een kledingstyliste informeren naar de kleuren die je wel of niet goeddoen! Een rustige achtergrond zorgt voor meer aandacht voor jouw gezicht.
 3. Glimlach vriendelijk, kijk recht in de camera. Dit wekt vertrouwen en hierdoor maak je contact. Mensen zullen ook jou opener benaderen als jij je openstelt. Kom zakelijk en zelfverzekerd over, schaterlachen geeft geen serieus beeld.
 4. Gebruik overal dezelfde foto. Op LinkedIn, Facebook, Twitter, Google en je website. Hierdoor geef je een consequente boodschap af en mensen gaan je veel eerder herkennen. Maak hiervoor een account aan bij Gravatar. Jouw profielfoto wordt dan gekoppeld aan jouw e-mail adres Hierdoor krijgt elke reactie van jou op een blog direct jouw eigen profielfoto mee.
 5. Dan nog niet gesproken over technische details, zoals bijvoorbeeld dat de juiste belichting je gezicht zachter maakt. Dit soort dingen kan je sowieso beter aan de vakvrouw overlaten. Een professional heeft de juiste apparatuur, kennis en ervaring. Zij kan je door haar ervaring op je gemak stellen, je afleiden en precieze aanwijzingen geven hoe je wel of niet moet kijken of draaien.

Je profielfoto is een onderdeel van je huisstijl. Neem je bedrijf serieus en straal ook op deze manier professionaliteit uit. De relatief kleine investering aan een fotograaf zijn de voordelen van een goede profielfoto absoluut meer dan waard! Nog niet gesproken over het mislopen van opdrachten omdat je niet de juiste uitstraling hebt, de kwaliteit van de foto te wensen overlaat of niet herkenbaar of professioneel oogt op de avatar bij jouw profiel!

Uiteindelijk besloot ik dat het echt-niet-langer-kon en stapte naar een fotografe. Dankzij de professionele aanpak van de vakvrouw was ik op mijn gemak gesteld en had ik, een uurtje later en enkele honderden geschoten foto’s verder, eindelijk een profielfoto waar ik voor de verandering geen gekke grimassen trek.

(foto door Ernie van Beek fotografie)

Waar krijg jij spontaan last van als de camera op jou gericht wordt?

Schrijf het hieronder in het commentaarveld

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down