arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe kan je een pdf bewerken?
26 februari 2013 

Hoe kan je een pdf bewerken?

Een pdf bestand bewerken, kan dat dan?  

Stuur jij je brochure, facturen en vragenlijsten altijd in een Word of Excel bestandje als bijlage met je mail mee? Het is dan maar de vraag hoe het eruit ziet als jouw (potentiële) gasten jouw document openen. Een Word bestand opent in een Mac soms anders dan hoe jij het hebt gemaakt op in Windows en vice versa. Foto’s verschuiven en je met zorg uitgekozen huisstijl lettertype wordt vervangen door een standaard type op de computer van de ontvanger. Resultaat is een document er al snel onprofessioneel, chaotisch en onverzorgd uitziet.

Het gebruik van pdf bestanden is de uitkomst, ook voor jou als Bed en Breakfast ondernemer!  Je kunt je downloadbare weggever, je factuur, je e-boek of voorwaarden als pfd met een mail meesturen. Het voordeel van een pdf bestand is dat de opmaak hetzelfde blijft zoals foto’s en gebruikte lettertypes.

Hoe je een pdf maakt en nog meer voordelen lees je hier.

 

Een Pdf bewerken en invullen

pdf bewerken, google review

Je kunt een pdf bewerkbaar en invulbaar maken, wist je dat? Een invulformulier met vragen aan je gast, diëeetwensen, voorkeuren en opmerkingen.
Zelf maak ik ook veel gebruik van invulbare en aanklikbare pdf bestanden, bijvoorbeeld in het ‘Stappenplan Google Review’ of de ‘Huisstijlchecklist’. Ik stel ze beschikbaar via mijn maandelijkse e-zine met inspiratie en marketingtips of bied ze als handige tools te koop aan. Als je echter niet weet hoe je ze kunt invullen heb je er natuurlijk niets aan.

Na verschillende vragen van mijn klanten hoe het nu eigenlijk werkt, leek het mij handig om er een blogbericht aan te besteden en het een en ander uit te leggen. 

 

 

Een pdf document veranderen, er informatie aan toevoegen…. hoe doe je dat?

Allereerst heb je Adobe Reader nodig om het formulier te kunnen openen en lezen.

 • Hierin is het wel mogelijk om de velden in te vullen, maar kan je het formulier niet ingevuld opslaan.
 • Eenmaal ingevuld en gekozen voor de optie opslaan, dan geeft het programma direct een venstertje met ‘Formulier afdrukken’.
 • Zie je geen velden? Klik rechts bovenin de hoek op ‘Velden markeren’. (eerste foto, grote groene pijl)
 • Wil je het pdf kunnen bewerken en opslaan dan is Adobe Acrobat Pro een prachtig programma, maar hier moet je (flink) voor betalen.

 

Gratis PDF bewerkingsprogramma’s online

Er zijn diverse gratis PDF bewerkingsprogramma’s online te vinden.

Een zeer gebruiksvriendelijk online programma waar je niet eens een account voor hoeft aan te maken! Het nadeel is dat je wel altijd een internetverbinding of wifi moet hebben om het te kunnen gebruiken.

 • online: PDFEscape
 • offline: PDFEscape (voor Windows)

>>  STAPPENPLAN & VIDEO <<< 

 

Ben je veel onderweg en wil je je programma altijd bij je hebben? Download dan een van de volgende programma’s op je laptop.

 • offline: PDF editor van ISkysoft (voor Mac & Windows)

Bovenstaande pdf editor heb ik zelf niet uitgeprobeerd maar zodra ik er meer over weet zal ik deze blog updaten. Ken jij het programma? Vertel erover in een bericht onder deze blog.

 • offline: PDFill PDF Tools (voor Windows)

pdf reader bewerkenOpen je pdf in PDFill PDF Tools. Je ziet meteen een uitgebreide werkbalk zoals je die hoogstwaarschijnlijk ook kent uit (Microsoft) Word, Excel of Publisher. Door op het rode pijltje links bovenaan te klikken, selecteer je de mogelijkheid om de door mij gemaakte velden in te vullen met tekst of een vinkje/kruisje te plaatsen in de rij achter de huisstijldragers. Het bewerkte document opslaan voor nieuwe bewerkingen of als nieuw pdf document.

Dit zijn er slechts een paar. Je vindt er online vast nog veel meer.

 

 

Maar er kan meer dan invulbaar maken!

 • je eigen pdf voorzien van velden
 • informatie toevoegen
 • pagina’s samenvoegen of uitnemen
 • met correctiestiften bewerken
 • of op welke manier ook bewerken
 • je eigen pdf maken

…dan biedt dit programma talloze mogelijkheden. Succes! 

 

Wat zijn jouw ervaringen met pdf bewerkingsprogramma’s?

Heb jij nog tips? Deel je ervaringen in het commentaar veld hieronder.

 


pdf bewerken voor Google recensie

Voor Bed & Breakfast e.a. Gastenverblijf ondernemers:

Bewerkbaar en Invulbaar stappenplan (PDF)

‘Recensie op Google’

als bijlage in een ‘Welkom thuis-mail’ naar je gasten.

 • Compleet aanpasbaar met je eigen naam, adres, logo tekst en foto’s.
 • Oneindig vaak te hergebruiken!
 • Bonus: toegang tot de online leeromgeving @HOME , Module Online Tools: PDF bewerken.

Hierin staat een korte video waarin ik je laat zien hoe je tekst en afbeeldingen kunt toevoegen met PDFescape.

>>>  STAPPENPLAN & VIDEO’S <<< 

 


Over de schrijver
Gert Boverhof
Door

Gert Boverhof

op 27 July 2016

Hallo is het mogelijk om een bestaand pdf bestans aan te passen. ik kom hier namelijk niet uit.

Linda
Door

Linda

op 12 August 2016

Hallo Gert, Je kunt een bestaand pdf bestand omzetten naar Office (Word, Excel, PP) met de online tool Nitro Cloud. Als je je aanpassingen hebt doorgevoerd maak je er weer een pdf bestand van. Succes! Groeten, Linda

marij van der Kroft
Door

marij van der Kroft

op 13 August 2016

Hallo Linda Ik heb tot vandaag Foxit gebruikt, maar door een wondows update (vermoed ik) werkt 't niet meer. Ik maakte eigenlijk alleen gebruik van de mogelijkheid om een sticky note te 'plakken' en heb stempels gemaakt (ontvangen, betaald, gebeld met...) enz. Foxit was perfect, maar helaas nu niet meer bruikbaar. Welk programma kun je me aanbevelen waarmee ik mijn toepassingen kan gebruiken? Met vriendelijke groeten Marij

Linda
Door

Linda

op 28 September 2016

Heb je bovengenoemde programma's al uitgeprobeerd Marij?

carine
Door

carine

op 19 August 2016

Ik wil graag een E-book maken en dat via Facebook of op mijn website promoten. De vraag; Hoe maak je een download knop voor de lezer

Linda
Door

Linda

op 28 September 2016

Hallo Carine, bedoel je een downloadknop in je e-book naar een bepaalde plaats op je website. Of bedoel je een downloadknop voor je e-book op je website?

E. Faber
Door

E. Faber

op 17 September 2016

Ik krijg bladmuziek binnen in jpg en wil daar pdf van maken maar hoe

Jan
Door

Jan

op 21 September 2016

Door PDF-Creator (gratis) te downloaden en installeren. Dit programmaatje nestelt zich tussen je printers. I.p.v. je reguliere printer te selecteren om af te drukken kies je nu voor PDF-Creator en er zal een prachtig PDF-bestand van je beeldbestand (jpg) gemaakt worden.

Monique
Door

Monique

op 24 October 2016

Hallo Linda, Ik heb formulieren waarbij men veel tekst schrijft in kleine scrollvelden. Hoe kan ik die lange antwoorden makkelijk uitlezen? Kopiëren en plakken is geen optie, aangezien de vragenlijsten heel lang zijn.

Linda
Door

Linda

op 31 October 2016

Ik heb zo geen idee Monique. Kan je me een voorbeeldje sturen? Grtz, Linda

hans
Door

hans

op 12 January 2017

Maar hoe zit het met je privacy van die programma's online? Lekken je documenten niet uit online? Zoals PdfEscape online.

Linda
Door

Linda

op 7 February 2017

Daar zeg je wat Hans! Gegarandeerd veilig is het niet. Documenten met gevoelige informatie zou ik niet met een gratis online programma bewerken. Je kunt dan beter kiezen voor software op je computer.

marry smith
Door

marry smith

op 7 August 2018

ontgrendel PDF wizard is de beste oplossing om PDF-bestanden te ontsluiten van vele soorten beperkingen zoals printen, bewerken, kopiëren etc. De gereedschap is zeer effectief en eenvoudig te gebruiken, zodat het gemakkelijk kan worden uitgevoerd door zowel technische als niet-technische gebruikers. http://www.pcinfotools.com/nl/ontgrendel-pdf-gereedschap/

Reactie plaatsen

Koekje erbij?