Hoe ontwerp je een goed visitekaartje?
16 februari 2015 

Hoe ontwerp je een goed visitekaartje?

‘Mijn visitekaartje is te klein voor al mijn gegevens!’ Met die noodkreet belde ‘Marjon’ mij voor hulp. Ze was bezig om een kaartje bij Vistaprint te ontwerpen.

Zelfgemaakt

Marjon is net begonnen als ondernemer. Ze bedacht zelf maar een logo, visitekaartje en huisstijl, want dat kost niets. Vaak zorgt dat voor een slechte start. Bovendien vergeet de beginnende ondernemer hoe waardevol zijn eigen tijd is! Je visitekaartje is namelijk … je visitekaartje. Voor je bedrijf, je merk en voor jouzelf. Een slecht ontworpen kaartje bouwt geen sterk en herkenbaar merk.

Hoe hoort het?

Visitekaartjes zijn omgeven door etiquette en misschien daarom zijn de meesten geneigd om zich aan de standaard te houden van een stukje karton van 5,5 x 8,5 cm, meestal liggend model. Een nadeel is dat jouw kaartje niet echt opvalt in de massa (zie 7-tips-voor-een-opvallend-visitekaartje). Het voordeel van een standaardformaat is echter dat het altijd past in de daarvoor gemaakte bewaarmapjes. Hierdoor zal jouw kaartje niet snel verloren gaan en per ongeluk in een papierstapel verdwijnen. Kies zelf wat bij je past. Marjon wilde graag een standaard kaartje, ze is accountant.

7 tips voor een goed en professioneel visitekaartje

 1. Lay-out: de lay-out is de vlakverdeling of compositie. Valt de belangrijkste informatie het meeste op? Wat staat waar en hoeveel ruimte neemt het in ten opzichte van de andere elementen? Wil je bepaalde dingen laten opvallen of speciale effecten bereiken?
 2. Uitlijnen en groeperen: Maak de tekst en eventuele illustraties op. Zorg dat het als blokken links of rechts onder elkaar staat (zie uitgelichte afbeelding). Plaats de blokken langs denkbeeldige horizontale, verticale of schuine lijnen. Zet bij elkaar wat bij elkaar hoort.
 3. Witruimte: Witruimte creëert rust. Is er voldoende witruimte rond de tekst?
 4. Lettertype en lettergrootte: Maak je gebruik van een vaste huisstijlletter? Is het leesbaar? Ben je consequent in de grootte van de letters?
 5. Beeld: je kunt je beeldmerk op verschillende manieren verwerken. In kleur, in grijswaarden of in reliëf. De achtergrond kan een illustratie zijn, wit of een kleur die langzaam verloopt van licht naar donker. Daarnaast kun je ook andere illustraties gebruiken. Wees je bewust dat de kaartjes na het drukken gesneden worden. De rand gaat er dan vanaf. Wil je dat het plaatje tegen de rand aanzit of wil je een marge?
 6. Wat zet je erop? Overspoel de lezer niet met overbodige informatie, maak er geen brochure van. Vermeld alleen de noodzakelijke contactgegevens:
  1. je bedrijfsnaam
  2. je naam
  3. je website
  4. je e-mailadres
  5. je telefoonnummer
  6. eventueel je bezoekadres
  7. eventueel je foto
 7. Alle andere informatie is als het goed is terug te vinden op je website of aan te vragen via telefoon of e-mail.

Bonustip: Gebruik een stevig kaartje van 300 grams papier. Een slap en dun kaartje maakt een goedkope en onprofessionele indruk. Je kunt kiezen uit verschillende papiersoorten voor de uitstraling en de boodschap die past bij jouw merk.

Wat deed Marjon?

goed visitekaartje makenMarjon koos voor een eenvoudig kaartje met een deel van haar logo heel transparant als achtergrond. De achterkant ontwierp ik als afsprakenkaartje, dat vond ze toch wel handig. Het werd een kaartje waarmee ze voor de dag kan komen en letterlijk haar visitekaartje mee af kan geven.

 

 

 

Bron:
Voor dit blog heb ik geput uit mijn eigen ervaring en uit die van Hannie! 🙂

Hannie Mommers van Mommersontwerp.nl is een grafisch ontwerper met meer dan 30 jaar ervaring. Ze schreef verschillende boeken. Een van haar boeken heet ‘Overtuig je klant. Overtuig met je visitekaartje’. Hierin vind je nog meer ontwerp tips, compleet met checklist. Je kunt haar boek hier kopen.

 

……. én zoals inmiddels veel meer blogs op deze website, is ook deze geredigeerd door Caroline van Wijk van de blogbijbel.nl

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down