In de ban van IBAN - Ben jij SEPA proof?
12 januari 2014 

In de ban van IBAN - Ben jij SEPA proof?

Maak jij al gebruik van IBAN en zijn jouw (digitale) facturen SEPA proof? De klok tikt en 1 februari a.s. is het al zover! Door de invoering van SEPA is het een en ander veranderd aan het betalingsverkeer waar jij als particulier en ondernemer ook mee te maken hebt.

Moet je nu allemaal kosten maken, nieuwe facturen drukken en je oude briefpapier weggooien? Lees hieronder de 5 kostenbesparende tips en wordt ook z.sm. SEPA proof! 

Wat is er veranderd?

Voortaan wordt niet alleen voor buitenlands betalingsverkeer IBAN gebruikt, ook binnen Nederland wordt je huidige rekeningnummer vervangen door een lange reeks van cijfers en letters. Banken mogen alleen nog maar overboekingen verwerken op basis van een IBAN. In Nederland bestaat de IBAN uit 18 tekens. Een voorbeeld van een Nederlands IBAN is: NL30 INGB 0123456789.

Wat is IBAN?

Het IBAN (International Bank Account Number) is de internationale versie van het huidige bankrekeningnummer. Het IBAN is gebaseerd op je huidige rekeningnummer aangevuld met een aantal cijfers en letters.

Wat is SEPA?

De Single Euro Payments Area, kortweg SEPA, is een gebied dat bestaat uit de EU-lidstaten plus IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en Monaco. SEPA stelt je in staat om binnen deze landen op dezelfde manier betalingen in euro’s te doen en te ontvangen. Of het nu gaat om betalingen binnen of buiten Nederland, tussen particulieren of bedrijven. De nationale betaalproducten worden vervangen door SEPA-producten. (bron: www.ing.nl)

IBAN stappenplan

Wat moet jij doen om over te stappen?

 1. iban op factuurPas je briefpapier en facturen aan; drukwerk en digitaal (boekhoudprogramma, sjablonen in Word en Excel) of laat dit door je grafisch ontwerper doen.
 2. maar ook je website en formulieren; vermeld je IBAN op alle communicatiemiddelen  waar jouw rekeningnummer op vermeld staat naar je klanten, leveranciers en andere relaties.
 3. Verzamel de IBAN’s van al jouw relaties

Hoe kom je aan jouw IBAN?

Weet je niet wat je eigen IBAN is? Kijk dan op je rekeningafschriften. Je bank geeft er hoogstwaarschijnlijk ook uitgebreid informatie over op hun website. Raadpleeg voor meer informatie:

[green_message]

Tijdelijke IBAN Aanbieding op Briefpapier en Facturen

De klok naar 1 februari tikt af , de dag dat je je zaken op orde moet hebben. Heb je hulp nodig bij de aanpassingen? Wees er dan snel bij! Ik wil je daar graag bij helpen en bied de eerste vijf snelle beslissers (voor 1 febrari a.s.) een korting van 15% aan.

 • Aanpassen bestaand drukwerk    – door mij gemaakt (of bewerkbare bestanden aanleveren)
 • Aanpassen bestaande sjablonen   (Word of Excel)   – door mij gemaakt (of bewerkbare ”   ” )
 • Nieuw ontwerp – Starterspakket    (was je toch al toe aan een restyle van je huisstijl?)

[/green_message]
[clear]

Stapels voorgedrukt briefpapier en facturen over?

Geen nood! Dat kan je natuurlijk gewoon blijven gebruiken! Je houdt natuurlijk rekening met het milieu en met je portomonaie!

5 kostenbesparende tips:

stempel IBAN

 1. stempel of sticker je IBAN nummer met mededeling op je voorgedrukt briefpapier 
 2. maak met een lettertang je IBAN nummer en plak dit op je factuur. In je afwijkende of huisstijlkleur.
 3. type in een opvallend lettertype en een afwijkende kleur je mededeling op je digitale factuur (Word – Excel)
 4. Verstuur je in pdf? Maak een digitale stempel en voeg dit toe aan het document.
 5. Niet een klein kaartje aan de factuur vast. (bijvoorbeeld in de vorm van je logo)

P.s. Gooi je wel je oude briefpapier weg, omdat je toch aan een nieuwe huisstijl toe was, gebruik de achterkant dan voor klad- of printpapier!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down