Maatschappelijk verantwoord ondernemen voor iedereen mogelijk
15 januari 2014 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen voor iedereen mogelijk

Houd jij als ondernemer rekening met de effecten van jouw bedrijfsvoering op mens, milieu en maatschappij? Kortom, ben jij een maatschappelijk verantwoorde ondernemer?

Ook in de zakelijke wereld neemt deze bewustwording een steeds grotere plaats in en zien bedrijven de noodzaak en voordelen van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

Drukkerij Zalsman in Kampen is een goed voorbeeld van zo’n bedrijf. MVO staat hier hoog in het vaandel en dat brengen zij op diverse manieren binnen en buiten de onderneming tot uiting.

[green_message]

Gerwin de Vries: “Op dit moment is MVO nog steeds een belangrijk item in het zakendoen. We vinden het bij Zalsman erg belangrijk de 3 P’s in acht te nemen. (zie ook het kleine groene logo) Vanuit Zalsman zijn we hard op weg het meest maatschappelijk verantwoorde drukwerk van Nederland te maken.

 •  Wij produceren bijvoorbeeld CO2-neutraal door bomen te planten op Sumatra, waarmee we onze uitstoot 100% compenseren. We doen dat samen met Paul Burgers van CO2 operate.  http://www.co2operate.nl/
 • In Kampen werken we met 21 mensen met een arbeidsbeperking.
 • We hebben vijf 100% elektrische auto’s aangeschaft voor woon/werk verkeer en we bezorgen vanuit Kampen alles binnen een straal van 50 KM met een elektrische auto.

Maar ook in de kleine dingen houden we rekening met de mensen.

 • Op de werkvloer is er een actief arbobeleid, fruit in de kantine, fietsplan, sporten op kosten van Zalsman en sponsoren van veel sportclubs in Kampen en Zwolle.
 • Daarbij sponsoren we bijvoorbeeld Landstede volleybal en basketbal en PEC Zwolle.

Hieruit blijkt dat het voor elke ondernemer en zzp’er er al snel mogelijk is maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Als je het slim en oprecht doet hoeft het niet altijd geld te kosten, en heeft bovendien het een hoge commerciële waarde.”

Gerwin de Vrieszalsman kampen
Directeur
Zalsman Kampen
www.zalsmankampen.nl

 

 

[/green_message]
[clear]

7 besparende & MVO print tips

Zo’n MVO-drukkerij inspireert mij hun voorbeeld te volgen. Hiervoor maakte ik een lijstje om te zien waar ik al redelijk maatschappelijk verantwoord onderneem en waar ik vanaf nu nog meer rekening mee ga houden(*). Er valt ook bij mij nog een hoop te verbeteren.

Mijn werk brengt veel printen met zich mee. Daarbij houd ik heel bewust rekening met de noodzaak van het printen en de uitvoering:

 1. Alleen printen als het nodig is.
 2. Gerecycled en ongebleekt papier gebruiken voor intern gebruik.
 3. Achterkant van printpapier hergebruiken indien mogelijk.
 4. Offertes per mail sturen in plaats van per post.
 5.  * 80-gramspapier kopieerpapier voor documenten die lang mee moeten en 70 tot 75-gramspapier voor prints die niet gearchiveerd hoeven te worden.
 6.  * Het Ecofont-lettertype aanschaffen: dit lettertype gebruikt tot 20% minder inkt en is toch goed leesbaar.
 7. Brainstormsessies, briefings en overleg per Skype in plaats van in de auto te stappen.

 

Wat kan jij doen om verantwoord te ondernemen?

 • 100 MVO tips op de site van MVO Nederland
 • Kies voor maatschappelijk verantwoorde leveranciers!

 

In hoeverre ben jij al een maatschappelijk verantwoorde ondernemer?

Schrijf je tips hieronder in het commentaarveld.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down