arrow_drop_up arrow_drop_down
24 april 2013 

Nieuwe huisstijl voor het Koningshuis?

huisstijl van de koning

Wanneer een familiebedrijf overgaat in handen van de volgende generatie zie je vaak een restyling van de huisstijl of logo volgen. Het logo wordt aangepast aan de nieuwe tijd en veranderende waarden.

Met het oog op de naderend troonswisseling op 30 april a.s. was ik erg benieuwd naar de huisstijl van het koningshuis. Welk logo gebruikt onze koningin op haar briefpapier? En hoe ziet de huisstijl van onze nieuwe koning er straks uit?

Op het internet staat een voorbeeld van een brief van de koningin (zie linksboven). Een kleinere uitvoering wordt vaak gebruikt als er weinig ruimte is,

Het koninklijk wapen

Wapen van Nederland

Het koningshuis gebruikt zijn wapen als herkenbaar symbool. Dat bestaat uit een klimmende gekroonde leeuw tegen een blauwe achtergrond die bezaaid is met gouden blokjes. 2 leeuwen dragen het wapen. Op een lint dat onder het wapenschild is bevestigd, staat de spreuk ‘Je maintiendrai’ (‘Ik zal handhaven’).

Het wapen staat bol van de symboliek:

  • De leeuw op het wapen vertegenwoordigt moed. Hij draagt zeven pijlen en een zwaard.
  • De pijlen staan symbool voor de zeven provinciën, en hun onderlinge samenwerking.
  • De kroon en de mantel benadrukken de koninklijke waardigheid van het huis Oranje-Nassau.
  • Aan de kleuren ook worden symbolische betekenissen toegekend. Rood staat hier voor moed en opoffering, blauw voor wetenschap en waarheid en goud of geel voor wijsheid en rijkdom. 

Welk wapen gaat Koning Willem-Alexander voeren?

Hoewel ik hecht aan traditie, een passie heb voor symboliek en daarnaast een klassieke stijl erg kan waarderen, zou ik er toch voor kiezen om dit wapen als logo gebruik, te restylen.

Er breekt een nieuwe tijd aan met Willem Alexander op de troon. De betekenis van de koning is veranderd in de afgelopen eeuw. Het is een moderne man die de monarchie wil moderniseren en aanpassen aan deze tijd. Een gelegenheid bij uitstek voor restyling. Wat mij betreft zou een flinke versimpeling van het symbool best op zijn plaats zijn, zonder in te boeten op kracht en verschijning. Het zou bovendien niet misstaan in deze tijd van economische crisis.

Het Rijkswapen is een kleinere versie van het koninklijk wapen met het verschil dat de baldakijn (wapentent) ende wapenmantel ontbreken. Dit wapen komt in gestileerde vorm terug in de huisstijl van de Rijksoverheid. Ik vind dit een erg mooi logo en zou een soortgelijke uitvoering in een of twee kleurendruk voor onze nieuwe koning ook een heel goed idee vinden.

Willem Alexander voert na 30 april echter hetzelfde wapen als zijn moeder nu voert en dat zijn voorvader Koning Willem ook al voerde. Wat er na 30 april ook gaat veranderen, huisstijl restyling staat helaas niet op de planning!

 

Bronnen: rijksoverheid.nlwikipedia.nlkoninklijkhuis.nl – elsevier.nl

Is jouw huisstijl wel toe aan een update?

Neem contact met me op dan kunnen we er samen naar kijken!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Koekje erbij?