Video: hoe bereid je je voor?
12 januari 2015 

Video: hoe bereid je je voor?

Een videopitch is een korte video waarin je jezelf voorstelt, je klant aanspreekt en je product aanprijst. Dat is natuurlijk bij uitstek geschikt om jezelf in huisstijl te presenteren. Daarnaast onhoudt je klant een beeldboodschap 85x beter dan een tekstboodschap én scoort video hoog in Google! Dat heb ik niet van mijzelf, dat zeggen de marketingexperts.

Een aanbod dat ik niet kon weigeren

Voor de Huisstijlacademie heb ik instructievideo’s gemaakt. Ook maakte ik wel eens een filmpje van een webinar. Terwijl ik wéét hoe effectief video is, heb ik verder geen filmervaring. Toen ik uit mijn netwerk een aanbieding kreeg voor een video-opname, schreef ik me dus meteen in. Het leek me een prima start voor mijn filmcarrière. Tot ik de uitnodiging kreeg. Ik besefte plotseling dat ik er geen idee van had hoe je het beste voor de camera kunt verschijnen.

Mijn zoektocht

Bij diverse video- en pitchexperts heb ik informatie opgevraagd, zowel online als offline. De belangrijkste tips kreeg ik van Brenda Kok, Peter de Vroed en Ted Daamen (links onderaan artikel). Daarna heb ik een dagje ervaring opgedaan. In dit artikel staan de kennis en ervaring die ik voor jou verzameld heb.

Kleding in huisstijl

Alsof ik als puber naar een schoolfeest moest, zo stond ik voor mijn kledingkast. Wat trek ik aan? Moest ik een colbert aantrekken of zou ik mij juist informeler kleden? Met een colbert kom ik wat zakelijker en afstandelijker over en met bijvoorbeeld een vest ben ik toegankelijker. Omdat ik toch erg van de colbertjes ben, probeerde ik verschillende colberts uit.

Ik weet dat blauw, zwart of grijs afstand schept, maar ook autoriteit uitstraalt. Rood zou ik niet kiezen want het vraagt veel aandacht , bovendien zit het zit niet in mijn huisstijl. Mijn huisstijlkleur is magenta en dat is een kleur die je wel moet staan. Dat past niet iedereen. Voor mij vind ik magenta te dominant om als colbert, trui of blouze aan te trekken. Maar ik heb wel accessoires in die kleur. Zo kun je je huisstijlkleur in accenten terug laten komen.

Ik weet wat kleur doet, maar wat doet kleur op een filmpje? Ik heb er nog geen antwoord op. Daar kom ik op terug!

Wat kleuren met jou doen

Je kunt een kleurenanalyse aanvragen om te bepalen welke kleuren je goed staan. Dat is afhankelijk van de teint van je gezicht. Lees het boek van Lida van Doorn of maak een afspraak met een stijladvies bij een imago-expert. Dat is een nog uitgebreidere analyse die rekening houdt met de vormen van je gezicht en van je lijf. Afhankelijk van het type dat je bent versterken en verzwakken bepaalde kleuren, kleding en stoffen je uitstraling. Dit geldt uiteraard ook voor je kapsel en make-up. Hier kan je voor elke presentatie heel handig gebruik van maken. Ik weet dat ik wat betreft kleur een wintertype ben en daar horen koele kleuren bij. Ik hou er zelfs onbewust en intuïtief rekening mee. Het komt terug in wat ik kies en draag.

Do’s en don’ts

Wat straal je uit met je kleding en wat is geschikt voor een filmpje?

  1. Kies voor kleding die past bij wat je wilt uitstralen, die geschikt is voor het doel en de doelgroep van het filmpje, net als je huisstijl.
  2. Je merk dat ben JIJ! Jouw logo mag prominent in beeld. Zorg wel dat er geen logo’s, namen of teksten op je kleding staan – dat leidt maar af.
  3. Gebruik je kleding, sieraden, make-up om je unieke uitstraling en identiteit te ondersteunen.
  4. Trek geen groene kleding aan wanneer je met jouw filmpje gebruik maakt van een greenscreen.
  5. Kleding met dunne streepjes en fijne patronen kun je ook beter thuislaten. Deze veroorzaakt een heel onrustig beeld.
  6. Houd rekening met kleding of sieraden die rinkelen, ritselen of kraken. Deze trekken onnodig de aandacht weg van jouw boodschap.
  7. Als laatste: trek iets aan waarbij je eventuele zweetplekken niet ziet. Een donkere blouze of een colbertje. Alleen het idee al geeft je rust als je voor de camera staat en de adrenaline giert door je lijf.

Heb je nog tips? Laat het mij weten! Schrijf je reactie in het commentaarveld hieronder.

 

 

Video experts:

Blog: Video – Hoe presenteer je je huisstijl?

Over de schrijver
Caroline
Door

Caroline

op 20 January 2015

Ik ben ook van de colbertjes! Mijn stijlicoon is Mariëlle Tweebeeke van Nieuwsuur. Altijd professioneel en scherp. Niet al te lief, ondanks Balkenendes misplaatste opmerking. Balkenende? Ja, dat weet ik ook niet meer...

Linda Thuijs-Koopmans
Door

Linda Thuijs-Koopmans

op 22 January 2015

Hi Caroline, bedankt voor je reactie! Zij is ook wat mij betreft een goed stijlvoorbeeld. Ik heb zelf geen specifiek stijlicoon, maar heb op Pinterest wel een map met voorbeelden van mijn lievelingsstijl. (B:LOL)

Caroline
Door

Caroline

op 20 January 2015

Ik ben ook van de colbertjes! Mijn stijlicoon is Mariëlle Tweebeeke van Nieuwsuur. Altijd professioneel en scherp. Niet al te lief, ondanks Balkenendes misplaatste opmerking. Balkenende? Ja, dat weet ik ook niet meer...

Linda Thuijs-Koopmans
Door

Linda Thuijs-Koopmans

op 22 January 2015

Hi Caroline, bedankt voor je reactie! Zij is ook wat mij betreft een goed stijlvoorbeeld. Ik heb zelf geen specifiek stijlicoon, maar heb op Pinterest wel een map met voorbeelden van mijn lievelingsstijl. (B:LOL)

Irene Ogier
Door

Irene Ogier

op 23 January 2015

Ha Linda, Goede tips! Wel dacht ik bijvoorbeeld vanmorgen. Oké, mijn huisstijlkleuren zijn groen en turquoize, maar ik heb de laatste tijd veel meer zin in fuchsia. Dat geeft mij een powergevoel.... Huisstijl kleuren versus je mood, huisstijl kleuren versus de kleuren die bij jou als persoon passen? Hoe moet dat dan? Misschien ook eens een vraag aan de stijlcoaches? Leuk om over na te denken!

Linda Thuijs-Koopmans
Door

Linda Thuijs-Koopmans

op 24 January 2015

Dankje Irene! Als je het gevoel hebt dat je (tijdelijk?) een bepaalde kleur nodig hebt, draag die kleur dan in kleding of zet die kleur in via accessoires in huis of op kantoor. Dat kan heel krachtig werken! Met je huisstijl kleur communiceer je in feite met je ideale klant. Kies daarom een kleur (of combinatie) die past bij jouw boodschap en bij jouw doelgroep.

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down