Archetype Verzorger/Caregiver & OER-MOEDERDAG
11 mei 2024 
2 min. leestijd

Archetype Verzorger/Caregiver & OER-MOEDERDAG

Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van Moederdag, maar ik denk dat alles terugvoert naar de Oermoeder; Gaia… de Aarde. Zij is het die ons voedt en verzorgt. Moederdag gaat dus niet alleen over moeders, maar vooral over het archetype moeder en verzorger. Een van de 12 archetypes van psycholoog Jung.

Demeter & Vruchtbaarheid

In de Griekse mythologie zie je haar terug als Demeter; de Godin van de landbouw en het symbool voor de vruchtbaarheid van de aarde. Je herkent haar aan haar staf met een halve granaatappel. Ook wordt ze vaak met een zwangere buik afgebeeld, te midden van graan en vruchten.

Keizerin & Creativiteit

In de tarot wordt Moeder Aarde vertolkt door de keizerin. De 3e kaart van de grote Arcana. Ze staat naast vruchtbaarheid ook voor beschermen en liefdevol verzorgen… voor natuurlijke groei en ontwikkeling, creativiteit en ideeën, voor welvaart en voorspoed.


Lady Diana Spencer & Compassie

Het Archetype Verzorger belichaamt compassie en heeft een oprecht verlangen om de wereld mooier te maken door anderen te helpen. Zónder daar iets voor terug te verwachten. Deze mensen zijn authentiek, lief, ondersteunend en betrouwbaar. Voor mij is Lady Di een ultiem voorbeeld van het dit Archetype. Niet voor het imago en met de camera erbij, maar vanuit oprechte betrokkenheid voor hulpbehoevende medemensen. Want de oermoeder staat ook voor het vergroten van emotioneel welzijn van anderen.

Valkuil van verzorgende karakters

Volgens de experts schuilt er voor ‘Caregivers’ een gevaar in het geven en zorgen, als dit gebeurt vanuit een gebrek aan zelfwaardering. Hun hulp aan anderen komt dan voort uit een verlangen naar erkenning. Ze tonen dan wel medeleven en zijn bereid om anderen te helpen, maar ze kunnen slecht nee zeggen. Hierdoor bestaat het gevaar dat ze over hun grenzen (laten) gaan en hun handelen ten koste gaat van zichzelf. Dat zag je ook heel duidelijk bij Diana. Haar broer zei in een speech: “Diana bleef ondanks alle status, glamour en applaus een ongelooflijk onzeker persoon, bijna infantiel in haar verlangen om goed te doen om zichzelf te bevrijden van de gevoelens van waardeloosheid…” .

Eer de OerMoeder Demeter in jou

Ben jij ook een echte verzorger, dienstverlener? Dan is het belangrijk dat je geeft vanuit een gevulde beker en een gezonde dosis zelfrespect en zelfzorg. Ga hiervoor regelmatig ‘op bezoek’ bij je oermoeder Aarde en trek je terug in de natuur...

1. Vul je eigen beker 

Zoek een plekje tegen een grote boom, zet je blote voeten op de aarde en voel hoe je wordt opgeladen door de energie die door je heen stroomt. Focus je heel bewust op de schoonheid om je heen; de geluiden, geuren en kleuren en op het licht dat zo magisch door het bladerdek schijnt. Dit helpt je om je gedachten te kalmeren en te verschuiven van ‘hen’ naar hier en nu, bij jezelf.

2. Maak contact met je intuïtie 

Neem een kleine journal mee en noteer tijdens of na het bosbaden alle gedachten, inzichten, mogelijke boodschappen en creatieve ideeën die zich bij je aandienen…

3. Oogst en creër 

Verzamel een heerlijke wildpluk salade voor jezelf en ontdek hoe veelzijdig en verrassend ‘eetbaar’ moeder natuur is in je directe omgeving. Overvloed op de vierkante meter, als je het maar wilt zien.


P.s.

Archetype voor je Merk

De Verzorger/Caregiver is een archetype dat past bij alle beroepen en bedrijven die te maken hebben met het helpen van mensen en/of het verzorgen van werkzaamheden als schoonmaken, repareren en het bieden van veiligheid en comfort. Is zij het Krachtige Karakter voor jouw Biz en marketing of past een van de andere 11 vrouwen beter bij jouw Aanbod en Concept?


#HappyMothersday #moederdag #dagvandeaarde #moedernatuur #gaia #demeter #oermoeder #archetype #jung #caregiver #verzorger

foto: canvaReactie plaatsen