Page content

Originele B&B concepten – interview met Piet en Ina Laan, Texel Yurts

article content

Originele B&B concepten – interview met Piet en Ina Laan, Texel Yurts

Thuiskomen in een luxe van eeuwenoude eenvoud

“We hebben nachten wakker gelegen om onze camping met yurts. Allereerst om het geld. De eerste yurt was erg duur uitgevallen en we moesten gauw verder. De tweede hebben we besteld in Mongolië, dat was ook een dikke investering. En dat alles met geleend geld.”

Piet en Ina Laan van Texel Yurt’s vertellen mij over hun unieke concept voor een bed & breakfast. De slogan op hun website is Thuiskomen in een luxe van eeuwenoude eenvoud

Luxe in een eeuwenoude yurt

“Ina: “Niemand wist nog wat een yurt is, dus we hadden geen bekendheid. Maar we moesten wel zorgen dat het vol zou komen om alle lasten en kosten te kunnen dragen. Dat leek ook ieder jaar weer meer. Daarnaast wilden we de yurts zelf verbeteren.”
“Piet: “Ja, we zijn heel veel dingen tegen gekomen. Ook onszelf.”

“Piet: “De yurt is een eeuwenoud, vrij luxe verblijf, zeker vergeleken met kamperen. Een yurt is een woontent en zo presenteren wij dat ook, dus met comfortabele bededen en compleet uitgerust. Er is goed in te wonen, ook als het vriest. Zelf wonen we er dan ook het hele jaar, maar in de winter verhuren we niet omdat de camping dan gesloten is.”

Hoe het begon

“Ina: “Piet zag op het Eigentijdse Festival een yurt en hij kwam helemaal verrukt thuis. Dat idee is een tijdje blijven hangen. Omdat Piet timmerman is, is hij op een gegeven moment gaan rekenen, tekenen en kijken. Toen heeft hij hout besteld en is achterin de schuur begonnen. Toen we hem uitmaten bleek de yurt wel erg groot geworden. We hebben hem opgebouwd bij een zeilmakerij die het doek eromheen heeft gemaakt. Zo is het begonnen.”

“Piet: “We zijn er eerst een zomer zelf een paar maanden in gaan wonen, we hadden nog een huis in Oudeschild. Daarna zijn we hem zachtjes aan gaan verhuren en dat werd heel goed ontvangen door de gasten en dat doet ons goed. Die vonden het heel bijzonder en dat vinden wij nog steeds. We zijn eerst begonnen bij een boerderij in Den Hoorn. Dat was te druk en het ging niet. Toen kwamen we bij een boomgaard en dat was een schitterende plek, maar daar mocht er maar één staan. Maar wij wilden verder. Dus toen zijn we hier op Texel terecht gekomen.”

De oorspronkelijke yurt

“Ina “Ondertussen zagen we de originele Mongoolse yurts en die zijn een stuk logischer; elk onderdeel zit er voor een reden en alles heeft een functie. Het zijn de oorspronkelijke yurts en ze zijn nog knusser. Daarom zijn we daar mee verder gegaan. We zijn heel organische meegegroeid met de groei van ons bedrijf.”

“Piet: “Iedereen is welkom, maar we hopen op een publiek dat zich aangetrokken voelt tot alternatieve woonvormen zoals de yurt. Het selecteert zich eigenlijk vanzelf en dat is wel weer mooi.”

Alternatieve woonvormen

“Piet: “Steeds meer mensen zijn op zoek naar een alternatieve woonvorm die minder kostbaar is. Dan is een yurt een mooi alternatief. Wettelijk is het wel mogelijk om in een yurt te wonen, maar de gemeentes van Nederland leggen nog beperkingen op. Sterker nog, als de eerste gemeente groen licht geeft, gaan wij ervoor. Daar is heel ‘yurtend Nederland’ mee bezig. Advocaten hebben uitgezocht dat er geen wettelijke beperkingen zijn en dat gemeentelijke regelgeving kan worden aangepast. Daar zouden een hoop mensen bij gebaat zijn. Wij hebben hierin het voortouw genomen door de yurts te verhuren. Zo kunnen mensen hiermee kennis maken, kunnen wij het in stand houden en er zelf van leven. Daar zijn we wel fulltime mee bezig.”

“Ina: “Ja wonen en werken loopt door elkaar heen en dat is helemaal goed. Ons huis hebben we drie jaar geleden verkocht toen onze dochter Lot de deur uitging. Als we de yurts verhuren zijn wij er ook. Als ’s zomers de mensen terugkomen van bijvoorbeeld een dagje strand zorgen wij dat we hier ook zijn. De huurders kunnen altijd even iets vragen, maar het is ook leuk voor het contact. Even een praatje over hoe het is geweest of over wat voor weer het wordt.”

“Piet: “Het is een leuk contact met de mensen. Wij hebben bovendien de vrijheid om te gaan en te staan waar we willen en we zijn hier graag. Er staan nu twaalf yurts, tien in de verhuur, één voor onszelf en één voor onze dochter. Ze woont in Haarlem, maar als ze hier is heeft ze haar eigen yurt.”

Internet

“Ina: “We hebben steeds meer terugkerende gasten. We zijn al vijftien jaar bezig met Texel Yurt’s en er zijn mensen die van het begin af elk jaar zijn geweest. Ook uit het buitenland krijgen we steeds meer terugkomers.”

“Piet: “Die weten ons voornamelijk via het internet te vinden. We hebben een eigen website en we zijn heel actief op Facebook.”

“Ina: “Ja, op Instagram nog niet zo lang. Verder hebben we ons aangemeld bij betaalde websites zoals Bijzonder Plekje, Supertrips en Origineel Overnachten. Bij het VVV verhuren we de yurts, op de andere sites kunnen ze alleen op beschikbaarheid kijken en een reservering aanvragen. We staan niet op booking.com, want dat is niet onze doelgroep. Bij AirB&B heb ik me wel aangemeld, maar dat heb ik nog niet doorgezet, want daar heb ik te weinig controle over. Ik wil graag een beetje zeggenschap in de aanvragen hebben en contact met de mensen. Misschien kan ik daar nog iets meer open naar kijken.”

“Piet: “Zoals gezegd willen we een alternatieve woonvorm aanbieden en mensen daar kennis mee laten maken. Daarom hebben we niet zoveel met ‘Glamping’; dat is een soort glamoureus kamperen. En dit,” Piet knikt naar de yurts, “is geen kamperen. Dat dat door elkaar loopt begrijp ik best, maar dat is niet onze insteek.”

Op- en afbouw

“Piet: “Het seizoen begint eind februari met de opbouw. Daar zijn we zeker een maand mee bezig. Eind maart komen de eerste gasten en dat loopt door tot en met eind oktober. Daarna hebben we nog een kleine maand nodig voor de afbouw.”

“Ina: “De spullen laten we in twee schuren en we hebben nog een ruimte in Oudeschild waar Piet wat machines heeft staan. Je hebt natuurlijk ook het onderhoud van het houtwerk. De hoezen en doeken gaan allemaal naar een wasserij. Die krijgen we terug op een frommeltje en dan huren wij de schietsportzaal van de boogschietvereniging waar we ze origami vouwen, zodat alles weer netjes klaarligt voor de opbouw.”

“Piet: “Ja, er komt veel bij kijken.”

“Ina: “In de loop der jaren hebben we ontdekt dat het het beste is om alles af te bouwen. Als je een yurt in de winter laat staan moet je stoken. Als je dat niet doet, trekken ze er een bisonyl hoes overheen. Het zijn allemaal natuurlijke materialen en dan gaat het schimmelen. Dat ga je ruiken. Ieder jaar investeren wij dus fors met het op- en afbouwen. Dat doen we met liefde en dat merken mensen meteen. Daar is de prijs ook naar. We zijn wat duurder dan andere yurtverhuurders, want anders kunnen we het op deze manier niet dragen.”

Wij zijn de eersten en de grootste

“Ina: “Er komen wel steeds meer volgers die nu ook yurts aanbieden.”

“Piet: “Maar wij waren de eersten en we zijn een van de grootste aanbieders. Bovendien is de manier waarop we het doen kenmerkend voor ons bedrijf: de kwaliteit en de verzorging van het materieel en het terrein. Het moet goed ogen, schoon en netjes zijn. Alles moet goed functioneren.”

Wat ze zelf niet zeggen, is dat Ina en Piet twee hartelijke, warme mensen zijn, die met hun persoonlijke ontvangst het verblijf in de yurt tot een unieke belevenis maken. Online communicatie heeft daarin misschien niet de doorslag gegeven, al heeft hun actieve houding op Facebook en nu ook Instagram zeker invloed.

 

 

 

tekst geredigeerd door Caroline van Wijk

Laat een bericht achter!

Comment Section

0 reacties op “Originele B&B concepten – interview met Piet en Ina Laan, Texel Yurts

Plaats een reactie


*


Gratis e-boek: Meer gasten naar jouw B&B met deze 'Routekaart'
De online route die je lievelingsgasten moeten afleggen om jouw B&B website moeiteloos vinden.
Je privacy is gegarandeerd!